Metro 27-11-2000

Nieuw onderzoek naar laag IQ bij embryo's

Wetenschappers hebben een test ontwikkeld waarmee ongeboren kinderen worden getest op een eventueel lage intelligentie.

Met de test kunnen ouders testen of een embryo enkele genetische afwijkingen heeft waarvan bekend is dat die leiden tot leerproblemen.

De ruim 450 gulden kostende test is ontwikkeld door een Brits bedrijf en is de eerste methode waarmee ongeboren kinderen kunnen worden gecontroleerd op een laag IQ.

Artsen in de VS en Spanje hebben de test al gebruikt bij families waarvan vermoed werd dat zij een erfelijke risico op een afwijking konden hebben. (ANP)

Recht op een hoog IQ?

Hebben kinderen recht op een hoog IQ? Mogen foetussen met een laag IQ geaborteerd worden? Is intelligentie toch genetisch bepaald? Het berichtje in de Metro van gisteren wekte deze suggestie.

Een Brits bedrijf beweert het IQ van ongeboren kinderen te kunnen bepalen met hun nieuw op de markt gebrachte test. In de VS en Spanje wordt deze test al gebruikt. Maar wat gebeurt er met de ongeboren kinderen die negatief uit de test komen? Ik word er cynisch van. Deze test is een prachtige manier om de mensheid te verbeteren. Het is toch zielig voor een kind om een lage intelligentie te hebben. Een kind met een hoge intelligentie heeft meer kansen in deze maatschappij en daardoor meer levensgeluk. Het zat er natuurlijk al aan te komen dat er manieren zouden komen om een perfect, mooi, hoog intelligent, lief kind op de wereld te zetten. Deze test is er een van. Het is volkomen absurd dat ouders voor hun kinderen bepalen dat ze intelligent moeten zijn. Wat is eigenlijk intelligentie? Moeten vrouwen voortaan kiezen tussen een wel of niet intelligent kind, naast alle andere keuzen die worden aangeboden/opgedrongen (bijvoorbeeld wel of niet een kind met Down syndroom). Daarnaast worden mensen met een lage intelligentie hierdoor gediscimineerd, alsof het een ziekte of afwijking is!

H.A. van Wietmarschen

Biotechnologie archief NoGen http://huizen.dds.nl/~lablab

Datum plaatsing: 28 november 2000.

  Top Sub-menu Hoofdmenu.