Nieuwe rijstteeltmethode verviervoudigt opbrengst
Boeren in Madagaskar hebben de rijstopbrengst omhoog zien gaan van 2
ton per hectare naar 8 tot 10 ton per hectare dankzij een nieuwe teeltmethode.
De nieuwe methode, die System of Rice Intensification (SRI) wordt genoemd,
is ontwikkeld door agronomische priester Henri de Laudani, samen met een
verbond van kleine boeren, de Association Tefy Saina.
In januari 2001 werd een presentatie gegeven door vertegenwoordiger Sebastin
Rafaralahy ,op een conferentie in London, "Reducing Poverty though
Sustainable Agriculture", georganiseerd door de universiteit van
Essex samen met het Department for International Development.
Traditionele rijstteelt
De traditionele manier om rijst te verbouwen is om kleine plantjes op
te kweken, en na acht weken, als de plantjes sterk zijn en goede overlevingskansen
hebben, worden ze in groepjes van drie overgeplant in de hoop dat 1 van
de drie zal volgroeien.
De boeren hadden waargenomen dat de wortelgroei veel beter is als de
rijst niet continu onder water staat.
De nieuwe methode
Eind jaren tachtig probeerden kleine boeren op Madagaskar een nieuwe methode
uit.
Het is een methode zonder kunstmest, pesticiden of dure zaadvariëteiten.
De zaailingen worden al na 6 dagen individueel overgeplant. Er is minder
zaaizaad nodig.
De rijst wordt vervolgens op ondergelopen gronden verbouwd voor de watervoorziening
en omdat het de onkruiddruk vermindert. Rijst is watertolerant, maar geen
waterplant, aldus vertegenwoordiger Sebastin Rafaralahy.
"De plant die niet onder water staan nemen meer zuurstof en nutriënten
op uit de atmosfeer en profiteren meer van de warmte van de zon",
zei Rafaralahy.
Daarom zetten ze de rijst alleen onder water tijdens de reproductieve
Periode, als de plant zaad produceert. De rest van de verbouw worden de
velden 's avonds geïrrigeerd en drogen overdag.
Zo'n 20,000 farmers gebruiken de methode nu, met hun eigen zaden, den
de oogsten bleken duurzaam beter.
Na evaluatie door de Cornell University (VS) is het systeem verspreid
naar andere landen, waaronder belangrijke rijstlanden zoals Bangladesh,
China en Indonesië. In China zijn in het eerste jaar opbrengsten
gehaald van 9-10.5 ton per hectare, tegen een nationaal gemiddelde van
6 ton per hectare.
Database vol successen
Het initiatief op Madagaskar is een van vele voorbeelden die op de conferentie
gepresenteerd werden. Professor Jules Pretty van de University of Essex
houdt een database bij van duurzame landbouwprojecten. Hij heeft u informatie
over 208 initiatieven in 52 landen, en geeft aan dat ten minste 9 miljoen
boeren duurzame landbouwmethoden hebben opgenomen op 29 miljoen hectare
bouwland - zo'n 3 procent van het bouwland in Afrika, Azie en Latijns
Amerika.
"Duurzame landbouw maakt het beste gebruik van de diensten en goederen
die de natuur biedt om te helpen met plaagbeheersing, bodemverbetering
en nutriëntencyli", zegt professor Pretty; "en het maakt
beter gebruik van de kennis en vaardigheden van de boer, wat hun zelfstandigheid
verbeterd."
Moderne landbouw, zo gelooft hij, is erg goed in hoge voedselproductie
maar veroorzaakt veel milieuschade en neigt schadelijk te zijn voor natuurlijke
processen. Er is bewijs, zo zegt hij, dat omschakelen naar duurzame landbouw
kan leiden tot een substantiële opbrengstverbetering per hectare.
Voor niet geïrrigeerde gewassen namen de oogsten doorgaans toe met
50-100 procent, en in een paar gevallen veel meer. Voor 146,000 boeren
die wortelgewassen verbouwen (aardappel, zoete aardappel en cassave) is
de gemiddelde voedselproductie met 150 procent toegenomen.
Voor geïrrigeerde gewassen waren de toenames lager, 5 tot 10 procent,
maar daar was de uitgangsproductie al hoog.
Door beleid en ondersteuning kunnen de voordelen van duurzame landbouw
naar veel meer mensen verspreid worden, denkt de professor. Maar hij waarschuwt
dat zelfs de belangrijke toename die we hier zien te weinig zou kunnen
zijn. "We kunnen niet zeggen dat omschakeling naar duurzame landbouw
zal resulteren in voldoende voedsel voor de ontwikkelingslanden, maar
er is genoeg reden tot vertrouwen in duurzame landbouw."
|