Nieuwe rijstteeltmethode verviervoudigt opbrengst

Boeren in Madagaskar hebben de rijstopbrengst omhoog zien gaan van 2 ton per hectare naar 8 tot 10 ton per hectare dankzij een nieuwe teeltmethode.

De nieuwe methode, die System of Rice Intensification (SRI) wordt genoemd, is ontwikkeld door agronomische priester Henri de Laudani, samen met een verbond van kleine boeren, de Association Tefy Saina.
In januari 2001 werd een presentatie gegeven door vertegenwoordiger Sebastin Rafaralahy ,op een conferentie in London, "Reducing Poverty though Sustainable Agriculture", georganiseerd door de universiteit van Essex samen met het Department for International Development.


Traditionele rijstteelt
De traditionele manier om rijst te verbouwen is om kleine plantjes op te kweken, en na acht weken, als de plantjes sterk zijn en goede overlevingskansen hebben, worden ze in groepjes van drie overgeplant in de hoop dat 1 van de drie zal volgroeien.

De boeren hadden waargenomen dat de wortelgroei veel beter is als de rijst niet continu onder water staat.

De nieuwe methode
Eind jaren tachtig probeerden kleine boeren op Madagaskar een nieuwe methode uit.
Het is een methode zonder kunstmest, pesticiden of dure zaadvariëteiten.
De zaailingen worden al na 6 dagen individueel overgeplant. Er is minder zaaizaad nodig.
De rijst wordt vervolgens op ondergelopen gronden verbouwd voor de watervoorziening en omdat het de onkruiddruk vermindert. Rijst is watertolerant, maar geen waterplant, aldus vertegenwoordiger Sebastin Rafaralahy.

"De plant die niet onder water staan nemen meer zuurstof en nutriënten op uit de atmosfeer en profiteren meer van de warmte van de zon", zei Rafaralahy.

Daarom zetten ze de rijst alleen onder water tijdens de reproductieve
Periode, als de plant zaad produceert. De rest van de verbouw worden de velden 's avonds geïrrigeerd en drogen overdag.

Zo'n 20,000 farmers gebruiken de methode nu, met hun eigen zaden, den de oogsten bleken duurzaam beter.

Na evaluatie door de Cornell University (VS) is het systeem verspreid naar andere landen, waaronder belangrijke rijstlanden zoals Bangladesh, China en Indonesië. In China zijn in het eerste jaar opbrengsten gehaald van 9-10.5 ton per hectare, tegen een nationaal gemiddelde van 6 ton per hectare.

Database vol successen
Het initiatief op Madagaskar is een van vele voorbeelden die op de conferentie gepresenteerd werden. Professor Jules Pretty van de University of Essex houdt een database bij van duurzame landbouwprojecten. Hij heeft u informatie over 208 initiatieven in 52 landen, en geeft aan dat ten minste 9 miljoen boeren duurzame landbouwmethoden hebben opgenomen op 29 miljoen hectare bouwland - zo'n 3 procent van het bouwland in Afrika, Azie en Latijns Amerika.
"Duurzame landbouw maakt het beste gebruik van de diensten en goederen die de natuur biedt om te helpen met plaagbeheersing, bodemverbetering en nutriëntencyli", zegt professor Pretty; "en het maakt beter gebruik van de kennis en vaardigheden van de boer, wat hun zelfstandigheid verbeterd."

Moderne landbouw, zo gelooft hij, is erg goed in hoge voedselproductie maar veroorzaakt veel milieuschade en neigt schadelijk te zijn voor natuurlijke processen. Er is bewijs, zo zegt hij, dat omschakelen naar duurzame landbouw kan leiden tot een substantiële opbrengstverbetering per hectare.

Voor niet geïrrigeerde gewassen namen de oogsten doorgaans toe met 50-100 procent, en in een paar gevallen veel meer. Voor 146,000 boeren die wortelgewassen verbouwen (aardappel, zoete aardappel en cassave) is de gemiddelde voedselproductie met 150 procent toegenomen.
Voor geïrrigeerde gewassen waren de toenames lager, 5 tot 10 procent, maar daar was de uitgangsproductie al hoog.

Door beleid en ondersteuning kunnen de voordelen van duurzame landbouw naar veel meer mensen verspreid worden, denkt de professor. Maar hij waarschuwt dat zelfs de belangrijke toename die we hier zien te weinig zou kunnen zijn. "We kunnen niet zeggen dat omschakeling naar duurzame landbouw zal resulteren in voldoende voedsel voor de ontwikkelingslanden, maar er is genoeg reden tot vertrouwen in duurzame landbouw."

 


Bron:
Madagascar rice trials lead to agricultural revolution:
New methods break with centuries of tradition
Financial Times, John Madeley, January 23, 2001

via email:
Subject: Madagascar non-GE rice trials lead to agricultural revolution
Date: Sun, 28 Jan 2001 09:13:36 -0600
Biotech Activists (biotech_activists@iatp.org)