FEDERATION

INTERNATIONALE

DES MOVEMENTS

D'AGRICULTURE

BIOLOGIQUE

FEDERACION

INTERNATIONAL DE

MOVIMIENTOS DE

AGRICULTURA

BIOLOGICA

INTERNATIONALE

VEREININGUNG

BIOLOGISCHER

LANDBAU-

BEWEGUNGEN


INTERNATIONAL

FEDERATION OF

ORGANIC

AGRICULTURE

MOVEMENTS

 

P E R S B E R I C H T

Nim OCTROOI VOLLEDIG HERROEPEN

EPO ONTZEGT OCTROOI VOOR GESTOLEN UITVINDING

Munchen, 10 mei 2000.  Aan het einde van een twee dagen durende publieke hoorzitting, begonnen op dinsdagochtend 9 mei, heeft de ‘Opposition Division’ van het Europees Octrooi Bureau (EOB) besloten een controversieel octrooi te vernietigen. Dit octrooi was verleend aan de Verenigde Staten en multinational W.R.Grace voor een fungicide (schimmeldodend middel), verkregen van zaden van de Neem boom.De juridische procedure tegen dit octrooi werd vijf jaar geleden aangespannen door IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements), Magda Aelvoet (voormalig lid van het Europees Parlement en huidig minister van Milieu in Belgie) en de Research Foundation for Science, Technology and Natural Resource Policy dat geleid wordt door de vermaarde Indiase wetenschapster Vandana Shiva .

De drie opponenten in de zaak waren zeer gelukkig met de uitspraak, maar hadden vanaf het begin alle vertrouwen gehad in de zaak. ‘Wij waren er meteen van overtuigd dat het octrooi van W.R.Grace zelfs niet voldeed aan de basis criteria voor een octrooi. Hoe kan wie dan ook, de Verenigde Staten of een multinational, een uitvinding ‘nieuw’ noemen als die al eeuwen gebruikt wordt¨, stelde Dr. Shiva.

IFOAM voorzitter, Linda Bullard, zei:“Dit is een grote dag, niet alleen voor ons, maar voor alle mensen over de hele wereld, vooral in het Zuiden, die ervoor hebben gestreden om de controle over hun rijkdommen en kennis systemen terug te nemen van de Westerse patent regimes. Wij zijn zeer gelukkig met de erkenning die dit besluit geeft aan de intellectuele prestaties van het Zuiden, en verzoeken het EOB dringend ook de andere 11 octrooi-aanvragen die betrekking hebben op Neem, en die momenteel in behandeling zijn, te verwerpen. Wij hopen dat onze overwinning een keerpunt zal zijn in de strijd tegen biopiraterij.“

Op de eerste dag van de hoorzitting, verzamelden een groep demonstranten zich voor het EOB gebouw, met spandoeken die zeiden: „Geen Octrooi op Diefstal!“. Zij droegen borden met de nummers van alle Europese Neem octrooien die toegekend zijn, of nog in behandeling zijn.  Een groep wetenschappers en boeren uit India en Sri Lanka overhandigden een aantal van de 500.000 handtekeningen van Indiase burgers, die eisen dat alle octrooien op Neem teruggetrokken worden, aan een vertegenwoordiger van het EOB. Een 2 meter hoge Neem boom, waaraan alle octrooien gebonden waren, werd symbolisch bevrijd door sympathisanten met de zaak, die allen t-shirts droegen met de tekst: ¨Bevrijd de vrije boom – Stop biopiraterij¨.

De winnaars van de Neem zaak nodigden alle regeringen en bedrijven uit om samen te werken met lokale gemeenschappen over de hele wereld om de waarde van traditionele kennis te beschermen. „Al het andere,“ zei Vandana Shiva, „zal ons leiden naar een wereld van schaarsheid, wantrouwen en oneindige aanklachten¨.

Voor meer informatie:

Een achtergrond paper over de ¨Neem Patent Challenge¨en biopiraterij, zie HTTP://WWW.IFOAM.ORG

Datum: 15 mei 2000

  Top Sub-menu Hoofdmenu.