Gentechnologie, hoe gaat dat eigenlijk?
Een spoedcursus genetische manipulatie

Er wordt heel veel geschreven over Genetische Manipulatie. De soja en de mas zitten al in ons eten. De overheid maakt er miljoenen voor vrij, ten koste van ander onderzoek, en ondernemingen staan te springen om toestemming voor meer toelatingen. In 2001 is al moeilijk aan maszaad te komen dat niet vervuild is met genetisch gemanipuleerde zaden. Maar wat is het eigenlijk en hoe nauwkeurig is het? Op deze pagina's krijg je een spoedcursus genetisch manipuleren.

(download Quark Express versie (6 pagina's, 631 kb)

Manipulatie, modificatie, recombinant?
Genetische manipulatie genetische manipulatie wordt tegenwoordig door PR mensen liever genetisch modificatie genoemd, maar ze bedoelen er hetzelfde mee.
Misschien herinnert u zich ook wel de term recombinant DNA techniek.
GMOs of GGOs zijn Genetisch Gemodificeerde Organismen. GG gewassen en GM gewassen zijn genetisch gemanipuleerde gewassen.

 

 

 

 Voor deze 'spoedcursus' is met veel dank gebruik gemaakt van de Engelstalige introductie in gentechnologie van het Womens Environmental Network. De illustraties komen daar ook vandaan. Met dank aan L. Smeets voor het redigeren.

U vindt ook inleidingen bij het voedingscentrum , de inleidende animatie in het dossier biotechnologie van het NRC Handelsblad, Tiki's guide to Genretic Engineering - speciaal voor kinderen gemaakte en duidelijk tegen gentechnologie, en methods of introducing genes in plants .