Gentechnologie, honger en de Derde Wereld
| 
       Derde Wereld 
      
      
      
           | 
  
Het Zwitserse Federale Instituut 
  voor Technologie in Zürich (ETH) heeft samen met de Filippijnse universiteit 
  Los Baños een vergelijking gemaakt tussen de perceptie van economische problemen 
  bij de rijstteelt en de mogelijkheid dat gentechnologie dit oplost. Hiervoor 
  werd 65 mensen op relevante posities gevraagd cijfers te geven van 1 (onbelangrijk) 
  tot 5 (belangrijk). 
  De resultaten tonen dat in de perceptie van de geïnterviewden de belangrijkste niet 
  op het lak van gentechnologie liggen. Hieruit kan worden afgeleid dat de hoeveelheid 
  tijd en geld die geïnvesteerd wordt in gentechnologie niet in verhouding staat 
  tot het belang ervan, althans in het geval van de rijst op de Filippijnen.
|  
       Probleem  | 
     
       Belang voor de rijsteconomie op 
        de Filippijnen         | 
     
       Mogelijkheden gentechnologie   | 
  ||
|  
       Marktomstandigheden  | 
     
       1  | 
     
       4.5  | 
     
       16  | 
     
       1.9  | 
  
|  
       Irrigatiefaciliteiten  | 
     
       2  | 
     
       4.5  | 
     
       13  | 
     
       2.1  | 
  
|  
       Faciliteiten na de oogst  | 
     
       3  | 
     
       4.3  | 
     
       12  | 
     
       2.2  | 
  
|  
       Schulden door hoge kosten input  | 
     
       4  | 
     
       4.3  | 
     
       11  | 
     
       2.3  | 
  
|  
       Zwakke ondersteuning  | 
     
       5  | 
     
       4.2  | 
     
       17  | 
     
       1.8  | 
  
|  
       Orkaan  | 
     
       6  | 
     
       4.2  | 
     
       15  | 
     
       2.0  | 
  
|  
       Inefficiënt transportnetwerk  | 
     
       7  | 
     
       4.2  | 
     
       18  | 
     
       1.8  | 
  
|  
       Ongelijke verdeling van land  | 
     
       8  | 
     
       4.1  | 
     
       19  | 
     
       1.4  | 
  
|  
       Droogte  | 
     
       9  | 
     
       4.1  | 
     
       6  | 
     
       3.4  | 
  
|  
       Hoog gebruik van pesticiden  | 
     
       10  | 
     
       4.0  | 
     
       4  | 
     
       3.6  | 
  
|  
       Vermindering bodemvruchtbaarheid  | 
     
       11  | 
     
       4.0  | 
     
       8  | 
     
       3.3  | 
  
|  
       Lage investering in onderzoek  | 
     
       12  | 
     
       3.9  | 
     
       10  | 
     
       2.3  | 
  
|  
       Plagen  | 
     
       13  | 
     
       3.9  | 
     
       2  | 
     
       3.8  | 
  
|  
       Wisselende oogsten  | 
     
       14  | 
     
       3.9  | 
     
       5  | 
     
       3.6  | 
  
|  
       Overstroming  | 
     
       15  | 
     
       3.8  | 
     
       9  | 
     
       2.8  | 
  
|  
       Bodemerosie  | 
     
       16  | 
     
       3.8  | 
     
       14  | 
     
       2.1  | 
  
|  
       Plantenziekten  | 
     
       17  | 
     
       3.7  | 
     
       1  | 
     
       4.0  | 
  
|  
       Gebrek aan variëteiten  | 
     
       18  | 
     
       3.3  | 
     
       7  | 
     
       3.0  | 
  
|  
       Lage voedselkwaliteit  | 
     
       19  | 
     
       3.3  | 
     
       3  | 
     
       3.8  | 
  
Bron: Philippe Aerni, “Public Acceptance of Genetically Engineered Food in Developing Countries: The Case of Transgenic Rice in the Philippines”, IAW/ETH Zurich Publications, 1998.
Meer lezen:
  * 'Are GMOs essential for effective sustainable agriculture in a hungry world?' 
  Dismantling the myth of genetics as the principal constraint on responsible 
  global agricultural production by Mark Griffiths BSc FRICS FAAV.http://www.btinternet.com/~nlpwessex/Documents/geneticsmyth.htm